Az inzulinnal kapcsolatos betegségek egy ideje már tartósan a figyelem középpontjába kerültek.

A cukorbetegség és az inzulin intolerancia ma, a társadalom látható arányának az élete része. Manapság a cukorbetegség, illetve annak fajtái – a gyakori 1-es és 2-es, illetve a ritka 3-as és 4-es típusú – széles körben ismertek, akárcsak az inzulin intolerancia. Ami a diabétesz előszobájának is tekinthető. Bár régebben csak a középkorú nőket érintő problémaként kezelték – mivel legtöbbször csak nőgyógyászati kivizsgálás esetén mutatták ki –, hamar világossá vált, hogy a férfiak is elszenvedhetik. Életkor szerinti megoszlásban pedig nem csak a középkorúak veszélyeztetettek, de a serdülők sincsenek biztonságban.

Ha ezzel a problémával nézünk szembe, érdemes tisztában lennünk a fogalom mibenlétével!

A hasnyálmirigy termeli az inzulint, ami túlműködés esetén inzulin intoleranciát okoz.

Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigyünk Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik annak érdekében, hogy a sejtek felvehessék a cukrot és energiává alakíthassák azt. Ha a sejt valamiért képtelen normális módon feldolgozni a cukrot a maga javára, a test azt inzulin-hiánynak érzékeli és még többet állít elő. Miközben a sejtek felvétele továbbra sem elégséges, a cukor és az inzulin koncentrációja vészesen megnő. Ez a működés a szénhidrát-anyagcsere zavara, ami idővel cukorbetegségbe fordul át.

Kialakulását nagyban elősegíti a mozgásszegény életmód, a sok stressz és a helytelen táplálkozás, amibe beleértendő a terhesség alatt kialakult diabétesz is. A kockázatot a hajlam jelenti, ugyanis a genetikai halmozódás és a családi örökletesség mértéke dönti el, hogy az alany fog-e ebben szenvedni, vagy csak az a kérdés: mikor.

Mint megannyi kezdeti stádiumban lévő betegségről, így erről is elmondható, hogy érdemes kivizsgáltatni magunkat, még ha a tünetek elsőre triviálisnak is tűnnek. A depresszió és rossz közérzet igen csak általános érzés, ugyanakkor  a folyamatos fáradtságra, hajhullásra és hirtelen túlsúlyosságra már érdemes odafigyelni. Nőknél különösen veszélyes a menstruációs zavar és a meddőség szimptómája!

Ha az endokrinológusok felfedezik a bajt, nem kell megijedni! Hiszen megfelelő diétával és az életmódban bekövetkező pozitív irányú változtatással el lehet kerülni a cukorbetegséget.

Ilyen változtatásnak minősülnek a különböző vitaminok – mint a D-vitamin – és táplálékkiegészítők. Mint az inozitol, barátcserje és jamgyökér tartalmú készítmények. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek alkalmazása is orvosi javallatra történjen, hiszen a rezisztencia mértékét az orvos tudja hatékonyan felmérni. Esetleg gyógyszeres kezelést előírni, annak érdekében, hogy nőjön a sejtek inzulin érzékenysége.

Elsőként a cukorbetegség visszafordítását célzó, úgynevezett prediabetikus diétát érdemes górcső alá venni. Az alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús élelmiszereket ajánlhatóak, vagyis a sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok és fehérjedús hüvelyesek fogyasztása. Továbbá értelem szerűen kerülni kell a mesterséges és hozzáadott cukrokat illetve zsíros ételeket. A választásban a glikémiás-index lehet igen nagy segítségünkre!

Depresszió és elhízás az inzulin intolerancia tünetei.

Bár a fáradékonyság, elhízás és a folyamatos rossz kedv, illetve közérzet csak tünetek, hajlamosak továbbgyűrűzni és egymást erősítő folyamatot generálni. Pontosan ezért fontos hatékonyan fellépni és aktív üzemmódba kapcsolni. Ez különösen vonatkozik a középkorú és mozgásszegény életmódot folytatóak csoportjára. Szerencsére az aktivitásra rá is lehet segíteni. Míg a Suprelax nevű készítmény a feszültségmentesítésért felel, addig a Holistic Harmony elősegíti az emésztést és leviszi a puffadást, vagyis súlycsökkentő hatású.

Azonban nem muszáj ennyivel megelégednünk egészségünk védelmében! Magyarországon is elérhetőek az olyan különféle testterápiák, mint például az akupunktúra. Amivel sok esetben sikerül az inzulinszükségletet csökkenteni, a dózist mérsékelni. Mindezt pedig egyéni, személyre szabott kezelésekkel érik el, amivel mindenkinek érdemes tennie egy próbát. Hiszen a keleti gyógyászat évezredes tapasztalata összegeződik minden gyógynövény-mixtúrában és testi pontban. Ha így dönt, keresse fel bizalommal dr. Tenget, a kínai orvoslás szakavatott gyógyítóját!

Változtassuk meg és tegyünk jobbá életünket, de ne csak a diabétesz ellenében, hanem mindenek előtt saját magunk érdekében!

Forrás:

Pin It on Pinterest