Bizonyára sokunk megtapasztalta már a hajhullás jelenségét, ami különösen az idő előrehaladtával válik egyre fontosabb kérdéssé.

A hajhullás azonban nem csak az idősödés velejárója. Számos oka lehet, mert kiválthatja betegség, káros anyagok, esetleg vitaminhiány is. Sőt a folyamatba az időszakosság is beleszól, hiszen főként ősszel és tavasszal hajkoronánk megújul. Természetesen különbséget kell tenni a természetes hullás és kóros állapot között.

A probléma felderítésében fontos állomás a hajhullást előidéző tényezők felderítése, vagyis a haj és a fejbőr vizsgálata. Léteznek orvosi módszerek az okok megállapítására, azonban legtöbb esetben a beteg által adott információból tájékozódnak a szakemberek. A leggyakoribb probléma egy-egy stresszesebb időszak, amikor az ember szó szerint a haját tépi. De hajhullás előfordulhat akkor is, ha fogyókúrás időszakunkat éljük, amikor nem kellő odafigyelés mellett az ember értékes ásványi anyagokat és vitaminokat is megvon magától.

A haj kicserélődése természetes biológiai folyamat. Kóros hajhullásról csak napi 100 db hajszál elvesztésekor beszélhetünk.

Bár a kialakulásért jobbára külső tényezők felelősek, fontos megemlíteni, hogy belsők is akadnak szép számmal. Utóbbiak egyike lehet a genetika, hiszen a hajlam örökölhető, ez alól sem a nők, sem a férfiak nem képeznek kivételt. Persze egyesek megkülönböztetnek férfias jellegű és nőies jellegű hajhullást.

A férfiaknál a hormonok túltengése is okozhatja a hajhullást. Ekkor a hajszálak elgyengülnek, erősödhet a faggyúmirigy termelődés és korpásodhat a fejbőr, valamint zsírosabb arcbőr jelentkezhet. A női változatban a kopaszodás a fej közepén, illetve tetején kezdődik, és onnan terjed tovább. Míg a női hormonok meghosszabbítják, a férfi hormonok lerövidítik a haj hosszát. De a probléma kialakulhat terhesség során is, amikor a női hormonok túltengése miatt hosszúra nőnek a hajszálak, viszont a szülést követő harmadik hónapban ez a folyamat megáll, és a szálak leválnak a hajszemölcsökről. Ide vehető még a klimax és petefészekciszta is. Ez utóbbi mutatja, hogy a hullás hátterében komoly problémák is fennállhatnak, ezért érdemes szakember tanácsát kérni.

Mit tehetünk, milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, hogy gátat szabjunk a hajhullásnak?

Természetesen a probléma gyökere, kiváltója váltogatja a kezelés hatásosságát, mégis érdemes áttekinteni a módozatokat. Leghasznosabb terápia az ásványi anyagok és a hiányzó vitaminok visszapótlása. Az A-vitamin a bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. A H-vitamin hiánya felelős az idő előtti kopaszodásért. Legfontosabb forrásai a mogyoró, mandula, tojássárgája, gomba és a diófélék. A C-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, növeli a haj ellenálló képességét és segíti a vas felszívódását, mely a haj egyik fontos építőeleme.

A vashiány az egyik leggyakoribb oka lehet a hajhullásnak. A vaspótlás legjobb, természetes forrásai között szerepel a mák, szezámmag, kesudió, lencse, spenót és a tojás. Hasonlóan káros lehet a jódhiány. Ha pótolni szeretnénk, akkor a jód tejben, áfonyában és eperben található a legnagyobb mennyiségben. Az immunrendszert védi a szelén, amit megfelelő arányban találhatunk a zabpelyhekben. A cink az anyagcsere nélkülözhetetlen alkotója, több mint 200-féle enzim alkotója. Fontos a bőr és haj egészségének megőrzésében, hiánya esetén elvékonyodik és hullik a haj. Legjobb forrásai a zabpehely, mák, tökmag, kesudió, napraforgómag. De fontos még a fehérje, a réz, a szilícium és a folsav is.

Kerüljük a szorosra fogott frizurát és sapkát is csak abban az esetben viseljünk, ha nem szoros és nem horzsolja a fejbőrt!

A haj egészségének megőrzéséhez válasszunk a haj típusának megfelelő ápoló készítményeket! Ügyeljünk rá, hogy a termékek minél kevesebb mesterséges hatóanyagot A hajhullás leggyakoribb oka genetikai, de lehet külső behatás és betegség is.tartalmazzanak, hiszen ezek külön-külön is irritálhatják a fejbőrt! A sport egészségmegőrző szerepe vitathatatlan. A rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami serkenti a hajnövekedést.

A legolcsóbb és talán legegyszerűbb módszer a hajhullás megállítására, illetve a hajdúsításra a rendszeres fejmasszázs. Az aromaterápiában, illetve alternatív gyógyászatban használt olajokat a haj egészségének visszaállítására is érdemes használni. A kifejezetten vékony szálú, illetve ritkuló hajra való készítményeket is érdemes lehet bevetni a gyógysamponokat. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek egyrészt sűrűbbnek láttatják a hajat, másrészt vitaminok, aminosavak is találhatóak bennük, amelyek egészségesebbé teszik a hajat.

A keleti gyógyászat évezredes hagyományával veszi fel a harcot a hajhullás ellen. Teszi ezt olyan készítményeivel, mint az Energy Vital, amely kapszula formájában tárol fehérjékben, nyomelemekben, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyógynövényeket és gombákat. Hasonlóan hasznos hatást fejt ki az immunrendszer védelmében a Babamama kapszula is, amely a glikozidokat, aminosavakat, szterolokat, telítetlen zsírsavakat és egy poliszacharidot is tartalmaz. Az agy-, a szív-, az érrendszer normál állapotának fenntartását a méregtelenítést segítheti elő a V & A kapszula, amely B6-vitamint és egyéb B-vitaminokat, valamint jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz.

A vitamin és ásványianyag-pótláson túl, fontos teendőnk, hogy az idegrendszerünket is karban tartsuk. Erre a célra szolgál a Suprelax, amelynek babarózsa-gyökér, macskagyökér és mentalevél kivonata, és a fehérjeszintézisben főszerepet játszó C-vitamin is szerepet játszhat a problémák megszüntetésében. Míg a gyökérkivonatok az idegrendszer működésére hatnak, a vitamin segíthet megszüntetni az alvászavart, a depressziót, a szorongást.

A kapszulás kiegészítők mellett érdemes próbát tenni az akupunktúrával is.

Összegezve tehát, ezt tehetjük, ha egészséges és hosszú hajra vágyunk: a megfelelő táplálkozás, az elegendő mennyiségű testmozgás és a lelki egyensúly mellett a hajerősítő, hajhullás elleni vitaminok és készítmények is hozzásegíthetnek minket célunk eléréshez.

 

Pin It on Pinterest