A klimax, vagyis a változókor a szervezet hormonális átállását jelenti.

 

A változás minden ember esetében egyéni időszakban következik be. Közös azonban, hogy a klimax a nemi teljesség végétől datálható, és a biológiai értelemben vett időskor kezdetét jelöli. Bár önmagában ez nem tekinthető betegségnek, vagy kóros elváltozásnak, érdemes foglalkozni vele. Főleg amiatt, hogy az életkor kitolódása miatt, egyre többen tapasztalhatják meg, mit is jelent ez.

Természetesen a klimaxba belépők észlelhetnek kóros és természetes velejárókat, tünetegyütteseket is. A természetes klimax esetében az időszakosan jelentkező hőhullámok, az erős verejtékezés, a fejfájás, valamint a gyors elhízás jelentkezhet. Emellett pedig olyan lelki változások is, mint a hirtelen fellépő, öregségből fakadó önértékelési problémák vagy az alvászavar. Mindezekért a két nem nemi hormonjainak csökkenése okolható.

A kóros klimax az esetek döntő többségében akkor keletkezik, amikor valamely betegség, annak szövődményei vagy kóros állapot miatt a hormonháztartás felborul. Nőknél leginkább a petefészek eltávolítása, vagy idült vérzési rendellenesség indukálja az előbb bekövetkező változókort.

 

Sokáig az orvostudomány nem foglalkozott a klimax problémájával.

 

Ma már szerencsére ez nem így van. Sőt mára megkülönböztethetővé vált a férfi és női klimax is. A férfi klimax alapvetően ugyanazokra az okokra vezethető vissza, mint a női változókor, vagyis a nemi hormon, a tesztoszteron csökkenésére. Bár a férfiak elvileg életük végéig nemzőképesek, attól még a hormonháztartás felborulhat. A középkor végén, átlagosan 50-60 éves kor között jön elő. A tünetek ugyanúgy hőhullámok, fejfájás, arcpirulás és koleszterin-emelkedés, mint a nők esetében. Az eddig kialakult rossz szokások, úgy mint a dohányzás, alkoholizálás, elhízás és cukorbetegségek nagy mértékben ronthatnak a közállapotokon.

A klimax, vagy változókor veszélyes is lehet.

Szerencsére a hormonális probléma kezelhető. Ha viszont a kezelés elmarad, a klimax csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri panaszokhoz, illetve az immunrendszer leromlásához vezet.

A női változókornak a női nemi hormon, vagyis az ösztrogénhiány a következménye, ami a petefészek hormonreceptorainak elöregedése miatt következik be. A női klimax három fázisra osztható: premenopauza, perimenopauza és posztmenopauza. A felosztást az utolsó menstruációs vérzés és az azt körülölelő időszak magyarázza. A kellemetlen tünetek elkerülésében segítenek a hormonpótló készítmények. Ugyanakkor az ebben a korban fellépő rákos megbetegedéseket a gyógyszerként alkalmazott hormonok csak növelik. Ezért érdemes félévente vizsgálatra menni.

Bár a klimax mindkét nem esetében igencsak kellemetlen tünetekkel jár, és sokak nem is foglalkoznak vele, mert még távol vannak az idősebb kortól, érdemes komolyan venni. A hormonháztartás felborulása után komoly megbetegedésekre is sor kerülhet. Ugyanakkor a változókor ellenében jól használható kezelésnek számít a rendszeres testmozgás, tudatos és egészséges táplálkozás, aktív pihenés és több alvás. Mindezek mellett ajánlott a Havasi lótusz betét. Hasonló módon lehet kivédeni a klimaxszal együtt járó lelki traumákat is, amikhez a jó társaságban, valamint kellemesen eltöltött idő teszi hozzá a legtöbbet.

Pin It on Pinterest