Korábbi cikkünkben már bemutattuk az akupunktúra gyógyító hatásait, most megismerhetjük a kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb kiegészítő lehetőségeit.

Az első a moxa, vagyis más néven moxibúció. Ez az eljárás a moxaüröm gyógynövény-rúd meggyújtásával és égetésével történik. Melegítést, hevítést takar. Leginkább fájdalomcsillapító és keringésjavító hatása miatt gyakori használata a Távol-Keleten, de a különféle krónikus betegségek okozta panaszokat is csökkentheti. A moxibúció, akárcsak az akupunktúra egy ősi eljárás. Segítségével a test akupunktúrás pontjait lehet stimulálni. Érdekesség, hogy a moxibúció szó nem kínai, hanem japán és latin szavak összetételéből jött létre. A kifejezés a mogusa, azaz fekete üröm és bustion, mint égetés szavak összetételéből származik.

A moxibúciós gyógymódnak kétféle változata ismert, közvetlen és közvetett moxibúció.

Moxa és moxibúciós eljárásA közvetlen moxibúció során kis mennyiségű, tölcsér formájú moxát helyeznek el, és közvetlenül a bőrön égetik el. Ezt az ázsiai országokban hatékonynak tartják, de mivel igen fájdalmas, és a kezelés után sebek és forradások maradhatnak a bőrön, ezért Európában nem szokás alkalmazni. A gyógymód egyébként sem ajánlott diabéteszes betegeknek és olyanoknak, akiknek rossz a keringése, gyenge az immunrendszere.

Az égési sérülések elkerülése miatt használnak speciális, kifejezetten erre a célra kidolgozott védőréteget, ez általában valamilyen gyömbérlemez vagy tapasz. Ez a réteg meggátolja, hogy a moxa a bőrön égjen el, így nem jár fájdalommal és sebekkel. Ezt a “finomított” eljárást nevezzük közvetett moxibúciónak.

A moxa a hagyományos elmélet szerint feltölti a szervezet áramköreit,

ezért a moxibúciós terápia az akupunktúrával együtt hatékony módszer lehet szédülésre, fejfájásra, tartós ízületi fájdalmakra, görcsökre, menstruációs fájásokra, különféle női bajokra, izommerevségre, vérnyomás problémákra, allergiára, valamint az emésztési és stressz okozta panaszokra is. Továbbá segítheti a relaxációt, elősegíti az ellazulást, a kikapcsolódást.

A közvetett moxibúciós eljárást akupunktúrával együtt alkalmazva úgy kell elképzelni, hogy az orvos vagy a szakértő a parázsló moxarudat – ami leginkább egy szivarra emlékeztet – égő felét 1-2 ujjnyi távolságra az akupunktúrás tű mellé tartja. Egészen addig, amíg a bőr ki nem pirul azért, hogy a hőt égés nélkül a megfelelő területre juttassa.

A másik módszer, amely hatékony kiegészítője lehet az akupunktúrának az a köpölyözés.

KöpölyözésViccesen azt is mondhatnánk, hogy a csészékkel történő gyógyítás. Ez a gyógymód nemcsak az ősi Kínában, hanem Görögországban és Perzsiában is ismert volt évezredekkel ezelőtt, Európában pedig már a középkor óta. A köpölyözés a reflexzónák ingerlésének egyik legerősebb módja.

A köpölyözés lényege, hogy néhány percre vákuumpoharak kerülnek a bőrfelszínre, mely segíti a folyadékáramlást az adott területen.

A kezelés során vákuumot hoznak létre ezekben a harangokban, amely szívóhatásának köszönhetően vérbőséget okoz az adott területen. Helyileg serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és a kapillárisok átjárhatóságát, beindítva ezzel a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A köpölyözést mindig speciális csészékkel végzik. A csészékben felmelegítik a levegőt, majd ezeket a bőrre helyezik. A forró csészében, ahogy el kezd lehűlni, a kiáramló levegő hatására vákuum alakul ki, és így a csésze szívóhatást fejt ki a bőrre. Ez gyakran piros és kék foltokat hagyhat.

Akinek kedve lenne kipróbálni egyik vagy másik eljárást az megteheti nálunk: 1085 Budapest, Csepreghy u. 2. Fszt. 1.

Bejelentkezés az alábbi elérhetőségek egyikén:
Mobiltelefon +36 30 597-8589
E-mail: infovictoria888(kukac)gmail.com

Pin It on Pinterest