A szívet és az ereket érintő betegségek sajnos napjainkban igen sok embernek jelentenek problémát.

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy az emberek tájékozottak legyenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban. Az emberi szervezet egy zárt keringési rendszeren alapszik. A keringési rendszer mozgatórugója a szív, amely ritmikus összehúzódással majd elernyedéssel tartja folyamatos áramlásban vérünket. Így képes a vér, illetve a benne lévő oldott anyagok – mint például oxigén, hormonok, tápanyagok – eljutni a szervezet összes sejtjéhez. Míg szívünk ilyen szempontból a vér mozgásáért felel, addig az erek szállítórendszerként funkcionálnak testünkben.

A vérerek rendkívül fontos szerepet játszanak az egészséges vérkeringésben.

Megkülönböztetünk artériákat és vénákat aszerint, hogy azok merről merre szállítják a vért. Az artériák felelnek a szív felől érkező vér elszállításáért, míg a vénák pont ellenkezőleg, a szív felé szállítják vérünket. Emellett ott vannak még a kapillárisok (hajszálerek), melyek a legkisebbek, viszont feladatuk annál fontosabb. Itt történik ugyanis, a vér és szövetközti folyadék közötti anyagok kicserélődése, így a gázcsere, valamint a tápanyagok és a bomlástermékek váltása is.

Ám a hasznos tudnivalók a szív- és érrendszeri megbetegedésekről sokszor orvosi latin nyelven íródnak, vagy túl sok szakszót tartalmaznak. Ezért igyekeztünk a laikus emberek számára összefoglalni, min alapszik a legtöbb szív- és érrendszeri betegség, illetve azt is, hogy milyen rizikófaktorok vannak.

A szív- és érrendszeri betegségek lehetséges okai és megelőzésük.

A szív- és érrendszeri problémákat Magyarországon a vezető betegségekhez sorolhatjuk. Rengetegen szenvednek a velük járó kellemetlen tünetektől. Súlyosabb esetben nem csak kellemetlen tünetek jelentkeznek, hiszen világszerte vezető halálokként tartják számon. Így aztán joggal mondható, hogy kiváltképp fontos a szívünk és az érrendszerünk fokozott védelme. Fontos tudni, hogy több rizikófaktort különböztethetünk meg. Vannak a nem befolyásolható rizikófaktorok, illetve a befolyásolhatóbbak. A nem befolyásolható rizikófaktorok közé soroljuk az életkort, a nemet, valamint az öröklött hajlamot. Ezek a paraméterek adottak, tehát nem tudjuk megváltoztatni őket.

Ezekkel ellentétben viszont befolyásolhatjuk azt, hogy dohányzunk-e, vagy, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk és arra is van bizonyos mértékben ráhatásunk, hogy mekkora stressznek tesszük ki magunkat. Persze, a mindennapokban találkozunk elkerülhetetlen stresszhelyzetekkel, ebben az esetben inkább a saját magunk generálta stresszre kell gondolni. https://havasilotuszbetet.hu/stressz-problema-betegseg/ Továbbá azt is koordinálhatjuk, hogy milyen minőségű és mennyiségű táplálékot fogyasztunk. A sportos életmód is rajtunk áll, így ez is a befolyásolhatóbb rizikófaktorokhoz sorolható.

A túlsúly az egyik legjellemzőbb ok szív- és érrendszeri megbetegedések esetében, de a már korábban említett sportos életmóddal és egészségtudatosabb étkezéssel ez is befolyásolható. Még nem beszéltünk a leggyakoribb, ugyanakkor az egyik leginkább kezelhető, befolyásolható kockázati tényezőről, a magas koleszterinszintről. A koleszterinszint kordában tartásához egy egészségtudatosabb étrend, illetve a rendszeres mozgás nagyban hozzájárulhat. Azonban talán a legjobb megoldás az, ha az erre specializálódott szakorvosok véleményét, tanácsát kikérve kezdünk életmódunkon változtatni.

A tudnivalók a szív- és érrendszeri megbetegedésekről témakörbe az is beletartozik, hogy tudjunk azokról a rizikófaktorokról, amelyeken nem tudunk 100 százalékban változtatni, de lehet némi ráhatásunk.

Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a zsíranyagcsere-betegség. Az ilyen jellegű megbetegedések esetében fontos a megfelelő kezelés, a karbantartás, illetve a prevenció is. Ha abban a szerencsés helyzetben van valaki, hogy ilyen betegségekkel nem küzd, akkor a prevenció az egyetlen teendője! A kínai orvoslásban is nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, ez nem véletlen. Rengeteg betegségtől megóvhatjuk önmagunkat és családunkat, amennyiben időt szentelünk a megelőzésre!

Ha egészségét természetes gyógymódokkal őrizné meg, vagy a már meglévő problémáját kezelné így, akkor a legjobb helyen jár! Nézze meg webshopunkat, ahol számtalan természetközeli gyógymódot kínálunk, amelyek segíthetnek az egészségesebb mindennapok elérésében! Ha szeretne naprakész maradni termékeinkkel és témáinkkal kapcsolatban, akkor kövessen minket a Facebook oldalunkon is!

Pin It on Pinterest