A lótuszfélék már több ezer évvel ezelőtt is ismertek voltak. Már az ősi egyiptomiak feljegyzéseiben is szerepeltek. Szent virágnak, a reinkarnáció szimbólumának tartották őket.

Küllemükben hasonlítanak a hazánkban ismert tavirózsákra, de nem összekeverendők azokkal. Már csak azért sem, mert a vizsgálatok bebizonyították, hogy nem velük, hanem a platánfélékkel állnak szoros rokonságban. Három fajtájukat különböztetjük meg: az indiai lótuszt, az amerikai lótuszt és végül a havasi lótuszt. Ez utóbbi az, amelyiket a mi betét formájú termékeink is tartalmaznak.

A lótuszokról általánosságban elmondható, hogy tavi-mocsári növények, de ez a megjelenésükben egyáltalán nem érhető tetten, hiszen rendkívül szépek. Az európai ember számára ismert lótusz sárból, iszapból növi ki magát, akárcsak más vízinövények, mégis ez a növény az egyetlen, amely erős szárának köszönhetően képes akár 20-30 centivel a vízfelület fölé emelkedni. Ezáltal pajzs alakú levele és színes virága nem érintkezik a vízfelülettel. Mind a levél, mind a virág erősen viaszos felületű. Mivel viaszréteg borítja, ezért se por, se más szennyeződés, sőt még a kórokozó baktériumok, gomba spórák sem tapadnak meg rajta. Így a levelekben zajló fotoszintézist nem korlátozza semmilyen lerakódás. Öntisztuló képességének köszönhető, hogy a távol-keleti kultúrákban a tisztaság szimbólumává vált. További érdekességük, hogy a magvaik rendkívül hosszú ideig megőrzik csíraképességüket. Ezt bizonyítja az is, hogy egy 1288 éves indiai lótusz magvát sikerült még kicsíráztatni.

Kínában főleg a művészetekben, a festészetben, valamint a költészetben jelenik meg. A kínaiak számára a lótuszvirág számos dolog szimbóluma. Ilyen például a nyár és a tisztaság. De a tisztaságon kívül, a széttörhetetlen emberi kapcsolatokat is jelképezi. A növény szára, amely könnyen hajlítható, mégis nagyon szívós és nehezen megtörhető (sok erős és rugalmas rost alkotja), a családi kapcsolatok erősségét jelképezi. A családtagok, vagy szerelmesek esetében sem számít, hogy fizikailag milyen messze vannak egymástól, lélekben semmi sem választhatja el őket, teheti tönkre a köztük lévő kapcsolatot.

A lótusz szinte Ázsia egész területén kapható nyers, fagyasztott, szárított vagy savanyított formában és levesekhez, zöldséges, rizses ételekhez használják. Szójaszósszal ízesítik. (Az amerikai lótusz ugyanúgy fogyasztható növény, aminek a gyökere a beszámolók alapján sütve édesburgonya ízű, míg magvai ízben a gesztenyére emlékeztetnek. Egyébként kertekben, mesterséges tavakban, akváriumokban kedvelt dísznövény.)

A havasi lótusz eltér a többi lótusztól

és azon ritka növények egyike, amelyek képesek megélni a Tien-san hegység hóhatára fölött is, az az háromezer méter magasan, ahol a levegő ritka, a fagyok pedig kemények. A havasi lótuszt a helyiek kiszárítva gyógynövényként hasznosítják, melyből különböző alkoholos tinktúrákat készítenek, és ezzel kúrálják például a hátfájást és a reumát is. De a havasi lótusznak számos egyéb jótékony hatása is van, ezeket a Victoria Culture & Health is hasznosítja. Fontosságát, különlegességét erősíti, hogy csak hatévente virágzik és nagyon ritka növény.

A havasi lótusz nem csak a legszívósabb lótuszfajta, hanem messze a legegészségesebb is.

Jótékony hatása már évezredek óta ismert. A légzőszervekre, a tüdőre fejti ki jótékony hatását, valamint különböző nőgyógyászati panaszokat is képes természetes úton kezelni, megszüntetni. A belőle készített tea enyhíti a köhögést, feloldja a testben található káros anyagokat, méregtelenít, gyulladáscsökkentő és erősíti az immunrendszert is.

A lótusz olyan erős gyógynövény, hogy hatását külsőleg alkalmazva is kifejti, a már előbb említett tinktúrán kívül, például betét formájában is, mivel bőrön keresztül is képes felszívódni. Védelmet nyújthat a baktériumok, gombák, trichonomas, vírusok ellen, megállíthatja a makacs, nehezen kezelhető hüvelyfolyást, eltüntetheti a kellemetlen szagokat, beállíthatja a rendszertelen menstruációt, megszüntetheti a fájdalmas menstruációt, megelőzheti a klimax kellemetlen tüneteit. Nem mellesleg friss, kellemes, hűs érzést biztosít. A petefészekre gyakorolt hatása révén pedig fiatalító, bőrt megszépítő hatása van.

A havasi lótusz külsőleg alkalmazva nem csak a nők problémáira jelent megoldást. A férfiaknak kidolgozott havasi lótuszvirág felhasználásával készült termékek javíthatják a prosztata állapotát, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint növelik az életerőt és az aktivitást is.

Pin It on Pinterest