Korábbi bejegyzésünkben már írtunk a magyarokat sújtó népbetegségről, a magas vérnyomásról.

 

De ugyanolyan fontosnak találjuk, hogy beszéljünk az alacsony vérnyomásról is, amit a legtöbb ember fele annyira se vesz komolyan, mint kellene. A tartósan alacsony vérnyomás elsősorban a fiatalokra, azon belül is a magas, karcsú hölgyekre jellemző, de bárkinél előfordulhat. A leggyakoribb formája ennek a betegségnek a végtagok hidegségével, zsibbadással, verejtékezéssel, szapora szívveréssel, gyengeséggel, szédüléssel stb. járhat. Leggyakrabban a gyors testhelyzet változtatástól jelentkezhetnek a tünetek, ami akár ájuláshoz is vezethet, ezt poszturális vagy ortosztatikus hipotóniának nevezzük. Élete során, biztos Ön is tapasztalt már hasonlót, amikor fekvő vagy ülő helyzetből gyorsan kelt fel és hirtelen émelygés, akár szédülés fogta el, egy pillanatra elsötétült a világ. Ez a jelenség idős korban is jelentkezik, a 65 évnél idősebbek 25%-át érinti.

A normál vérnyomás 120/80 Hgmm +/- 20 Hgmm, ami ettől kevesebb azt nevezhetjük alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Gyakran a cukorbetegség állhat a háttérben, mivel a tartósan magas vércukorszint hatással lehet a vegetatív idegrendszerre, így okozva alacsony vérnyomást. Az Addison-kór is szóba jöhet, amely súlyos esetben keringési elégtelenséget, kiszáradást, de még az anyagcsere összeomlását is jelentheti. Nem minden esetben áll ilyen komoly betegség az alacsony vérnyomás mögött, de mindenképp forduljon orvoshoz, ha tartósabb ideig érzékeli magán a tüneteket.

 

Az alacsony vérnyomást kezelhetjük, akár otthon is, de mindenképp érdemes kikérni egy szakember véleményét is.

 

Viszont, akiknek nem kórosan alacsony a vérnyomásuk, azok az alábbi természetes módszerekkel, enyhén megemelhetik értékeiket.

  •  A sóról köztudott, hogy emeli a vérnyomást, így érdemes lehet sósabb ételeket fogyasztani, alacsony értékek esetén.
  •  Keresztezzük a lábunkat! Ez a pozíció enyhén emeli a vérnyomást (emiatt kell kerülni a hasonló helyzetet vérnyomásméréskor) így szédülés vagy gyengeség jelentkezésekor hasznos lehet.
  • Rendszeresen fogyasszunk folyadékot, ha lehet vizet! A helyes vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást.
  • Táplálkozzunk gyakran keveset! A gyakori adagok gátolják a vérnyomásesést.
  • A kompressziós zoknik csökkentik a lábakban keringő vér mennyiségét, hogy azok máshová áramolhassanak.
  • Kerüljük a tartós napon állást, a szaunát, illetve meleg vizű helyeket! A meleg hatására az erek még jobban kitágulnak, így csökken a vérnyomás.
  • Próbáljuk meg kerülni a hirtelen pozícióváltást!
  • Rendszeresen sportoljunk! Általában a hasonló problémák kezelésére, a rendszeres testmozgás segítséget nyújthat.

A keleti gyógyászatban használt akupunktúrás kezelések, is segíthetnek az alacsony vérnyomás növelésében. Csatlakozzon, Dr. Teng Vérnyomás klubjához és tudjon meg többet arról, hogy miként tudja stabilizálni vérnyomását! Próbálja ki a zeneterápiát, a meditációs órákat, illetve sok egyéb érdekes és bevált kínai módszert, amivel tehet az egészsége megőrzéséért! Amennyiben még nem rendelkezik saját vérnyomást-szabályozó mérő készülékkel, ide kattintva megvásárolhatja azt. Tekintse meg Facebook oldalunkat is! Ne maradjon le az akciókról!

Pin It on Pinterest